Viisi helppoa askelta kohti hyvää hakijakokemusta

Viisi helppoa askelta kohti hyvää hakijakokemusta

19.12.2022

Hakijakokemuksen tärkeyteen sekä rekrytoinnin sujuvuuteen on herätty yrityksissä viime vuosien aikana yhä enemmän. Useilla aloilla tilanne on se, että hakijat voivat valita entistä tarkemmin, mihin työpaikkoihin hakevat. Myös hakijoiden odotukset ovat selkeästi kasvaneet. Hakijaystävällisellä rekrytoinnilla työnantaja voi erottua samoja osaajia tavoittelevista kilpailijoistaan ja sitouttaa hakijat työpaikkaan jo rekrytoinnin alkuvaiheessa. Yksinkertaisimmillaan hakijakokemusta voi verrata asiakaskokemukseen. Monesti yritykset ymmärtävät panostaa asiakkaisiin, mutta hakijat jäävät helposti vähemmälle huomiolle.

Duunitorin tänä vuonna toteuttaman työnhakijatutkimuksen (Työnhaku Suomessa – Kansallinen rekrytointitutkimus 2022) perusteella eniten turhautumista työnhaussa aiheuttavat työnhakujärjestelmät, viestintä sekä palkkauksen ja työpaikkailmoitusten epäselvyys. Työnhakijat arvostavat rekrytoinnissa erityisesti hyvää perehdytystä, aktiivista viestintää, nopeutta ja helppoutta. (https://duunitori.fi/rekrytointi/tyonhakijatutkimus)

Hyvällä hakijakokemuksella on suora vaikutus työnantajamielikuvaan, ja sitä kautta koko yrityksen liiketoimintaan. Hakijakokemuksesta huolehtiminen ei loppujen lopuksi ole vaikeaa tai monimutkaista, mutta siihen panostaminen vaikuttaa pitkällä tähtäimellä lähes kaikkeen yrityksen tekemiseen. Me listasimme viisi helppoa askelta, joiden avulla pääset jo pitkälle.

# 1 Selkeä työpaikkailmoitus

Työpaikkailmoituksen on oltava selkeä, avoin ja rehellinen. Kun kirjoitat työpaikkailmoitusta, pidä kohderyhmäsi tiukasti mielessäsi. On tärkeää, että ilmoitus puhuttelee nimenomaan niitä osaajia, joiden kiinnostuksen haluat herättää. Hyvä työpaikkailmoitus kertoo tärkeimmät asiat työtehtävästä, mutta avaa myös työnantajan kulttuuria ja toimintaa. Muista valita tehtävälle mahdollisimman kuvaava nimike, jonka ihmiset ymmärtävät myös organisaationne ulkopuolella.

Palkka on tärkeä osa työnhakua. Kun kerrot palkasta avoimesti työpaikkailmoituksessa, on sinulla erinomainen mahdollisuus erottua. Hyvä tapa antaa hakijalle tarvittava tieto palkkauksesta on asettaa tehtävälle realistinen palkkahaarukka, jonka sisälle palkka asettuu työntekijän kokemuksen ja osaamisen mukaan.

# 2 Tee työpaikan hakemisesta helppoa

Koska kilpailu hakijoista on muutenkin kovaa, hakemisesta kannattaa tehdä mahdollisimman helppoa. Hankala ja monivaiheinen hakulomake karsii aina osan potentiaalisista hakijoista haun ulkopuolelle, joten hakulomakkeesta kannattaa tehdä helppo täyttää. Nykypäivänä suurin osa työpaikkojen selailusta tapahtuu mobiililaitteilla, joten työnhaun tulisi onnistua helposti ilman tietokonetta. Jätä pois kaikki ylimääräiset vaiheet hakuprosessista ja pidä huolta, että hakeminen onnistuu helposti, parhaassa tapauksessa vain muutamassa minuutissa.

# 3 Aktiivinen hakijaviestintä

Me WeConilla saamme eniten positiivista palautetta työnhakijoilta siitä, että olemme hakijoihin aktiivisesti yhteydessä koko rekrytointiprosessin ajan. Riittämätön ja epäselvä hakijaviestintä on yksi yleisimmistä rekrytointiprosessin kompastuskivistä. Ilmoita hakijalle, kun olet vastaanottanut hänen hakemuksensa, ja milloin häneen ollaan yhteydessä mahdollisten jatkosteppien osalta. Ole yhteydessä hakijoihin silloin, kun olet luvannut. Ilmoita päätöksestä myös ei-valituille sekä anna mahdollisuuksien mukaan palaute siitä, miksi he eivät päässeet haastatteluun tai saaneet avoinna olevaa paikkaa. Kaiken kaikkiaan hakijaviestinnässä toimii hyvin nyrkkisääntö ”enemmän on enemmän”.

# 4 Miellyttävä työhaastattelu

Työhaastattelutilanteet ovat nykyään enemmän vuorovaikutteisia keskusteluita, joissa tutustutaan puolin ja toisin. Kannattaa panostaa siihen, että tilanne on myös hakijalle mukava kokemus. Näin saat usein itsekin hakijasta enemmän irti. Haastattelu on myös hakijalle se hetki, jolloin hän saa paremman kuvan työtehtävän sisällöstä ja odotuksista, työpaikan kulttuurista sekä tiimistä. Se tarjoaa parhaimmillaan hakijalle mahdollisimman paljon realistista tietoa työpaikasta. Kun molemmat osapuolet pelaavat avoimin kortein, rekrytoinnin onnistumisen todennäköisyys kasvaa huimasti.

# 5 Sujuva rekrytointiprosessi

Hakijan osaamisen arviointi ja sopivuus työtehtävän asettamiin vaatimuksiin on tehtävä huolellisesti, mutta pitkä ja raskas rekrytointiprosessi saattaa vaatia loppuvaiheeseen edenneiltä hakijoilta lukuisien tuntien työn. Tee rekrytointiprosessista kokonaisuudessaan mahdollisimman yksinkertainen. Mieti kriittisesti, mitkä rekrytoinnin vaiheet ovat aidosti tarpeen ja miten voisit kehittää arviointimenetelmiänne niin, että hakijan ei tarvitse käyttää kohtuuttomasti aikaa ja vaivaa työpaikan hakuun. Digitalisoimalla osia rekrytointiprosessista, yritys voi myös luoda vahvemman hakijakokemuksen. Sujuva rekrytointiprosessi voi parhaimmillaan olla työnantajan kilpailuvaltti. Siksi kannattaa kertoa suunnitelma rekrytoinnin etenemisestä aikatauluineen jo työpaikkailmoituksessa tai viimeistään ensimmäisessä viestissäsi hakijalle.

Tarvitsetko apua rekrytoinnissa? Rekrytointi- ja suorahakupalvelumme on aina yrityksenne tarpeisiin räätälöityä ja yrityskuvanne mukaista. Meillä on laaja-alaista osaamista ja modernit työkalut, joiden avulla varmistamme rekrytointien onnistumisen. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää! (https://wecon.fi/yhteystiedot/)

Ota yhteyttä