Työhaastattelu edessä? Lue meidän vinkkimme työhaastatteluun valmistautumiseen ja siinä onnistumiseen.

Työhaastattelu

Työhaastattelu edessä? Lue meidän vinkkimme työhaastatteluun valmistautumiseen ja siinä onnistumiseen.

9.2.2023

Saitko kutsun työhaastatteluun? Mahtavaa! Kutsu työhaastatteluun tarkoittaa, että olet jo vakuuttanut rekrytoijan osaamisellasi ja työhakemuksellasi. Sinussa on siis nähty potentiaalia haettavaan tehtävään ja sinusta ollaan kiinnostuneita kuulemaan lisää.

Työhaastatteluun kannattaa ehdottomasti valmistautua huolella, jotta voit ottaa tilanteessa rennommin ja olla oma itsesi. Haastattelutilanne on toki aina jännittävä, mutta voit lohduttautua sillä, että nykypäivänä työhaastattelut ovat luonteeltaan keskustelevia ja niissä panostetaan molemminpuoliseen vuorovaikutukseen työnhakijan hiillostamisen sijaan.

# 1 Lue työpaikkailmoitus vielä kerran huolella läpi

Tutustu vielä kerran huolellisesti työpaikkailmoitukseen, jotta tiedät mitä hakijalta toivotaan kyseisessä tehtävässä. Mieti omia vahvuuksiasi ja peilaa niitä tehtävään. Mitä lisäarvoa toisit yritykselle ja missä haluat vielä kehittyä? Omaa osaamista on hyvä tuoda haastattelussa esiin konkreettisten esimerkkien avulla.

# 2 Tutustu yritykseen eri kanavien kautta

Olet varmasti jo hakemusta lähettäessä ottanut hieman selvää työnantajasta. Kuitenkin ennen työhaastattelua on hyvä tutustua yritykseen vielä tarkemmin. Hyvä nyrkkisääntö on katsoa ainakin läpi yrityksen talousluvut ja lukea yrityksen verkkosivuilta löytyvät lisätiedot sekä mahdolliset ajankohtaiset tiedotteet. Näiden lisäksi kannattaa käydä tutustumassa myös yrityksen sosiaalisen median kanaviin, joista on usein mahdollista nähdä konkreettisemmin, miltä työskentely yrityksen arjessa näyttää.

# 3 Listaa ylös mieleesi heränneet kysymykset

Tutustuessasi paremmin yritykseen ja lukiessasi vielä kerran työpaikkailmoituksen läpi, sinulla saattaa herätä joitain kysymyksiä näihin liittyen. Kysymykset kannattaa ehdottomasti kirjoittaa ylös, jotta voit kysyä niistä työhaastattelussa. Haastattelu on myös sinun tilaisuutesi saada vastauksia työpaikkaan liittyviin kysymyksiin ja tarkentaa mielikuvaasi yrityksestä. Samalla myös osoitat motivaatiosi juuri kyseistä työpaikkaa kohtaan.

# 4 Mieti yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä etukäteen

Mitä sinä kysyisit itseltäsi hakijana, jos olisit palkkaamassa henkilöä tehtävään? Mitä itse näet tärkeänä tämän tehtävän kannalta? Voit aina tutustua joihinkin yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin ennakkoon ja miettiä omia vastauksiasi niihin. Se rauhoittaa yleensä mieltä ja helpottaa jännitystä.

Muista kuitenkin, että kun olet haastattelussa mahdollisimman aito oma itsesi, se näkyy kyllä ulospäin. Kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse olla heti vastausta. Valmistaudu siis myös siihen, jos et heti osaakaan vastata kysymykseen. Mieti silloin rauhassa ja kerro haastattelijalle ajatuksistasi. Voit myös aina rehellisesti kertoa, jos joku asia ei ole sinulle tuttu ja painottaa sitä, että juuri siitä haluaisit oppia lisää tässä tehtävässä.

Muista myös oikeutesi työhaastattelussa. Syrjiviin kysymyksiin ei tarvitse vastata. Jos koet jonkun kysymyksen liian henkilökohtaisena, voit aina kohteliaasti kieltäytyä vastaamasta ja kääntää keskustelun seuraavaan aiheeseen.

# 5 Muista siisteys ja hyvät käytöstavat

Oli sitten kyseessä haastattelu henkilökohtaisesti paikan päällä tai videon välityksellä, kannattaa pukeutua tehtävään sopivasti ja siististi. Ensivaikutelma annetaan vain kerran, joten siihen kannattaa panostaa. Hyvät käytöstavat ovat aina muodissa ja hymy toimii aina.

Työhaastattelussa kuten muissakin sovituissa tapaamisissa on hyvä olla ajoissa. Jos kuitenkin jostain syystä myöhästyt sovitusta ajankohdasta, siitä on kohteliasta ilmoittaa mahdollisimman hyvissä ajoin. Näin osoitat rekrytoijalle kunnioittavasi myös hänen aikaansa.

# 6 Varmista suosittelijat etukäteen

Rekrytoinnin edetessä on tavanomaista pyytää hakijoilta suosittelijoita, joten tähän kannattaa varautua etukäteen. Varmistathan luvan mahdollisilta suosittelijoiltasi etukäteen, jotta he osaavat varautua mahdolliseen yhteydenottoon. Annat itsestäsi hyvän kuvan haastattelussa, kun sinulla on valmiina suosittelijoiden yhteystiedot yhdestä tai useammasta aikaisemmasta työpaikastasi. Suosittelijaksi voi pyytää esimerkiksi entistä – tai jopa nykyistä – esihenkilöä, asiakasta tai vaikkapa kollegaa. Kuitenkin rekrytoijan kannalta hyödyllisimpiä suosittelijoita ovat ne, jotka roolinsa puolesta osaavat arvioida työssä suoriutumistasi.

Lue myös meidän vinkkimme siihen, millainen on hyvä työhakemus.

Ota yhteyttä