Miten erottua työnhaussa

Miten erottua työnhaussa?

1.9.2021

Syksy on monesti uusien urasuunnitelmien aikaa ja etenkin kesän jälkeen avoimia työpaikkoja on runsaasti. Moni miettii, miten erottua työnhaussa kymmenien muiden hakijoiden joukosta.

Työnhaku on oman osaamisen myymistä, joten sitä on hyvä suunnitella etukäteen ja panostaa rekrytoinnin jokaiseen vaiheeseen niin, että jäät rekrytoijan mieleen.

Kokosimme seitsemän helppoa vinkkiä, joiden avulla erotut joukosta koko rekrytointiprosessin ajan.

# 1 Osoita aito kiinnostus ja motivaatio

Jokainen työnantaja toivoo, että työntekijä olisi aidosti kiinnostunut yrityksestä ja avoinna olevasta tehtävästä. Yksi työnhaun tärkeimmistä asioista onkin tuoda oma motivaatio esille olemalla aktiivinen läpi rekrytointiprosessin.

Mieti etukäteen relevantteja kysymyksiä ja ota yhteyttä rekrytoijaan ilmoituksessa ohjeistetun aikataulun mukaisesti, jos haluat kysyä lisätietoa tehtävästä. Ei kannata jättää hakemuksen lähettämistä viime tinkaan, sillä monet rekrytointiprosessit etenevät sitä mukaa kun hakemuksia saapuu ja osoitat aktiivisuutesi myös sillä, että olet ajoissa liikkeellä.

# 2 Räätälöi hakemuksesi ja ansioluettelosi

Panosta selkeään ulkoasuun ja tiiviiseen sisältöön hakemuksessasi ja ansioluettelossasi. Mieti, että lukijan tulee saada niiden avulla helposti kuva sinusta ja osaamisestasi. Muistathan räätälöidä myös ansioluettelosi jokaista hakemaasi työpaikkaa varten erikseen.

Hakemuksessa voit tuoda esiin hieman enemmän persoonaasi. Siinä sinulla on mahdollisuus osoittaa, miksi juuri sinut kannattaisi palkata tähän tehtävään. Pyri kertomaan lyhyesti ja ytimekkäästi, mitä hyötyjä toisit mukanasi yritykselle. Halutessasi voit myös tutustua yrityksen brändiin ja viestintään ja sovittaa hakemuksesi tyylin sen mukaan.

# 3 Päivitä LinkedIn-profiili kuntoon

LinkedInistä on tullut modernin rekrytoijan yksi tärkeimmistä työkaluista, joten ei ole yhdentekevää, millainen LinkedIn-profiilisi on. Kannattaa pitää profiili ajan tasalla ja kertoa selkeästi omasta osaamisesta. Mieti, mitä haluat lukijalle viestittää. Kuvaile rohkeasti omia vahvuuksiasi ja käytä aiheeseen liittyviä hakusanoja. Kun LinkedIn-profiili on kunnossa, rekrytoijalle kannattaa laittaa siihen linkki myös työnhaun yhteydessä.

# 4 Valmistaudu ja perehdy

Kun saat kutsun työhaastatteluun, olet yleensä valikoitunut jo isosta joukosta eduksesi. Olet siis herättänyt rekrytoijan mielenkiinnon. Haastatteluun ei kannata lähteä ilman huolellista valmistautumista. Perehdy yritykseen, tutustu verkkosivujen lisäksi mahdollisiin artikkeleihin ja julkaisuihin sekä yrityksen omiin some-kanaviin. Kaikkien näiden avulla muodostat kokonaiskuvan organisaatiosta, jonka osaksi haluat päästä.

Ennen haastattelua on hyvä miettiä muutakin kerrottavaa itsestäsi kuin vain vastaukset klassisimpiin haastattelukysymyksiin. Käytä konkreettisia esimerkkejä, kun kuvailet itseäsi ja kerrot osaamisestasi. Mieti etukäteen sinua kiinnostavia kysymyksiä, jotta saat mahdollisimman kattavan kuvan tehtävästä ja organisaatiosta. Niiden avulla myös osoitat olevasi tehtävästä aidosti kiinnostunut.

# 5 Hyödynnä suosittelijoita

Suositusten pyytäminen viimeistään työsuhteen päättyessä kannattaa aina. Edellisten esimiesten antama palaute sinusta on erittäin hyvä tapa erottua muiden kärkihakijoiden joukosta. Hyödynnä erityisesti suosittelijoita, jotka voivat vahvistaa rekrytoijalle sitä mielikuvaa, jonka olet hakuprosessin aikana luonut itsestäsi ja osaamisestasi. Hyvien suositusten saaminen tietysti edellyttää, että olet hoitanut työsi mallikkaasti myös edellisissä työpaikoissasi.

# 6 Jätä hyvä kuva itsestäsi

Hyvän ensivaikutelman voi tehdä vain kerran, joten haastattelutilannetta varten kannattaa miettiä myös ulkoista olemusta. Siisti pukeutuminen luo hyvän vaikutelman myös silloin, kun haastattelu tehdään videon välityksellä etänä. Vaikka pukeutumista voikin miettiä hieman haetun tehtävän mukaan, niin ei ole ollenkaan pahitteeksi laittaa siistimpää vaatetusta silloinkin, kun työtehtävä ei sitä välttämättä vaatisikaan.

Erinomainen ja hyvin helppo keino erottua edukseen rekrytointiprosessissa on muistaa hyvät käytöstavat. Kohteliaisuudella ja ystävällisyydellä saatat hyvinkin nousta esiin hakijoiden joukosta. Vastaa sähköposteihin, joissa kerrotaan rekrytoinnin etenemisestä, kiitä haastattelusta ja jopa mahdollisesta ei kiitos -viestistä. Pidä kiinni sovituista asioista; Jos lupaat toimittaa jälkikäteen esim. suosittelijoiden yhteystietoja tai lähettää hakuprosessiin liittyviä lisätietoja, hoida se mahdollisimman pian haastattelun jälkeen. Näin osoitat olevasi motivoitunut ja kiinnostunut tehtävästä.

# 7 Muista piilotyöpaikat

Kaikki työpaikat eivät aina tule julkiseen hakuun, joten jos olet erityisen kiinnostunut jostain yrityksestä, voit hyvin olla heihin yhteydessä, vaikka juuri sillä hetkellä ei avoimia työpaikkoja olisikaan tiedossa. Jos osaat kertoa oikealla tavalla omasta osaamisestasi ja onnistut herättämään heidän mielenkiintonsa, saatat hyvinkin jäädä mieleen ja sinuun otetaan yhteyttä, kun sopiva työpaikka avautuu.

Rekrytointialan yrityksillä on usein kontakteja lukuisiin eri alojen yrityksiin, joten heidän avullaan voit tavoittaa sinua kiinnostavat yritykset tehokkaasti. Ole rohkeasti yhteydessä rekrytointi- tai suorahakutoimistoon ja keskustele osaamisestasi ja tulevaisuuden uratoiveistasi tarkemmin. Yleensä voit myös jättää heille avoimen hakemuksesi, jolloin sinuun otetaan yhteyttä viimeistään silloin, kun sopiva toimeksianto tulee heidän tietoonsa.

WeConin sivuilla voit jättää avoimen hakemuksen tai tilata työpaikkavahdin osoitteessa: https://wecon.fi/avoimet-tyopaikat/

Ota yhteyttä