Kannattaako palkka ilmoittaa työpaikkailmoituksessa?

Palkka

Kannattaako palkka ilmoittaa työpaikkailmoituksessa?

31.5.2022

Palkka on isossa roolissa, kun työnhakija miettii, hakeako avointa työpaikkaa. Siitä huolimatta palkasta ei usein kerrota työpaikkailmoituksissa. Selvä enemmistö osaajista kuitenkin haluaa tietää palkasta.

Duunitorin v. 2021 tekemässä kyselyssä 91 prosenttia yli tuhannesta vastaajasta toivoo palkan tai palkkahaitarin olevan ilmoitettu työpaikkailmoituksessa. (https://duunitori.fi/tyoelama/palkka-tyopaikkailmoituksissa). Oikotien palkkakyselyyn 03/2022 vastanneista työnhakijoista 91 prosenttia kokee, että palkkatieto kuuluu työpaikkailmoitukseen ja 86 prosenttia kokee palkkatiedon lisäävän työpaikan kiinnostavuutta. Kyselyyn vastasi yhteensä 2572 työnhakijaa. (https://tyopaikat.oikotie.fi/tyonantajalle/artikkelit/palkka-avoimuus-edistaa-yhdenvertaisuutta-tyoelamassa).

”Me WeConilla haluamme olla mukana edistämässä avointa palkkakeskustelua työmarkkinoilla. Rohkaisemme asiakasyrityksiämme siihen, että ilmoitamme tehtäväkohtaisen palkkahaarukan työpaikkailmoituksessa, jos se suinkin on mahdollista. Työnhakijat antavat asiasta lähes poikkeuksetta positiivista palautetta. Asiakasyritysten kanssa keskusteltaessa painotamme sitä, että palkkahaarukka on palkkahaarukka. Se ei automaattisesti tarkoita, että joutuu maksamaan palkkaa ylärajalta. Palkkahaarukan tulisi avata työn vaatimuksia ja auttaa hakupäätöksen tekemisessä. Työnhakijan vastuulle jää edelleen oman palkkatoiveen perustelu.” WeCon Oy:n toimitusjohtaja Laura Willberg kertoo.

Listasimme muutamia syitä, miksi palkkahaarukan ilmoittaminen työpaikkailmoituksessa kannattaa:

#1 Työnantaja ja työnhakija säästävät aikaa

Usein pelkkä työpaikkailmoitus ei anna vielä riittävästi tietoa hakijalle organisaation palkkatasosta, jotta hänen olisi mahdollista määrittää palkkatoiveensa kovin tarkasti. Erityisen haastavaa tämä voi olla esimerkiksi työuransa alussa oleville hakijoille tai alanvaihtajille. Sen sijaan työnantajalla on yleensä enemmän tietoa roolin vaativuudesta ja myös rekrytointiin budjetoidusta rahasta.

Palkkahaarukan ilmoittaminen työpaikkailmoituksessa helpottaa hakijan lisäksi myös rekrytoivan yrityksen työtä. Kun ilmoituksessa ei kerrota palkkahaarukkaa, joukkoon mahtuu väistämättä hakijoita, joiden käsitykset ja toiveet palkasta eivät kohtaa työnantajan kanssa. Ihanteellisessa tilanteessa tämä tulisi ilmi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

#2 Lisää työpaikkailmoituksen kiinnostavuutta oikeassa kohderyhmässä

Koska palkan tai palkkahaarukan kertominen julkisesti ei ole Suomessa vielä kovin yleistä, se on hyvä mahdollisuus erottua muista työnantajista. Yritys voi hyötyä rekrytoinnin palkka-avoimuudesta erityisesti, jos kilpailevat yritykset eivät sitä vielä harrasta. Tämä voi olla hyvinkin tärkeää esimerkiksi aloilla, joilla kärsitään osaajapulasta.

Palkkatieto on myös hyvä keino kohdentaa ilmoitusta oikealle kohderyhmälle. Palkka-avoimuuden avulla on mahdollista saada sopivampia hakijoita tehtävään ja houkutella jopa niitä passiivisia työnhakijoita, jotka eivät ole juuri nyt aktiivisessa työnhaussa.

#3 Palkkauksesta tulee reilumpaa

Palkka-avoimuus ei ainoastaan helpota rekrytointia, vaan se myös lisää tasa-arvoa työyhteisössä. Organisaation palkkarakenteen tulee olla oikeudenmukainen ja kun palkkatieto on yleisesti nähtävillä ilmoituksessa, myös yrityksen olemassa olevat työntekijät tietävät, missä haarukassa tehtäväkohtainen palkkataso yrityksessä pyörii. Yritys välittää myös työnhakijoille olevansa avoin ja reilu työnantaja, mikä näkyy parempina ja sitoutuneempina hakijoina.

Moni yritys miettii, johtaako palkka-avoimuus tasapäistämiseen ja voiko jatkossa enää palkita hyvästä työpanoksesta. Palkita voi edelleen, mutta palkkaerot pitäisi pystyä perustelemaan osaamisen, kokemuksen ja tulosten mukaan. Jos organisaation palkat eivät kestä päivänvaloa, niin olisikin yleisesti hyvä miettiä, ovatko ne oikeudenmukaisia.

#4 Työnhakijat kiittävät

Kuten tutkimukset osoittavat, työnhakijat toivovat lisää palkka-avoimuutta työnhakuun ja he myös lähes poikkeuksetta antavat siitä positiivista palautetta.

”Avoimet ja reilut työnantajat muistetaan pitkään hakuprosessin päättymisenkin jälkeen, joten yritysten on tämän avulla helppoa parantaa myös omaa mainettaan työnantajana. Suosittelemmekin ehdottomasti kokeilemaan palkan tai palkkahaarukan ilmoittamista työpaikkailmoituksessa, kun seuraavan kerran päätätte aloittaa rekrytoinnin. Me voimme vakuuttaa, että sen tuomat hyödyt ovat suuremmat kuin haitat.” Laura Willberg kiteyttää.

Tarvitsetko apua rekrytoinnissa? Rekrytointi- ja suorahakupalvelumme on aina yrityksenne tarpeisiin räätälöityä ja yrityskuvanne mukaista. Meillä on laaja-alaista osaamista ja modernit työkalut, joiden avulla varmistamme rekrytointien onnistumisen. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää! (https://wecon.fi/yhteystiedot/)

Ota yhteyttä