Mikä toimii työhakemuksessa? Lue meidän 8 vinkkiä, millainen on hyvä työhakemus.
4.4.2022
Hyvän työhakemuksen avulla kerrot lukijalle, mitä lisäarvoa voit tuoda rekrytoivalle organisaatiolle. Tuo hakemuksessasi esiin omaa osaamistasi kyseisen työtehtävän kannalta. Ei kannata niinkään painottaa sitä, että olet kiinnostunut tehtävästä, vaan enemmänkin sitä, miksi olisit oikea henkilö tehtävään.
Työhakemuksen tarkoitus on tukea ja täydentää ansioluetteloasi. Älä siis luettele samoja asioita, jotka löytyvät jo ansioluettelostasi. Työhakemuksessa sinulla on mahdollisuus tuoda enemmän omaa persoonaasi esiin ja vakuuttaa lukija siitä, että sinun kanssasi kannattaa jatkaa keskustelua pidemmälle.
Vaikka perinteisesti työhakemus on kirjallinen, voit hyvin erottua hakijoiden joukosta myös esimerkiksi videohakemuksella. Työhakemuksessa saa ehdottomasti käyttää luovuutta!
# 1 Tutustu työpaikkailmoitukseen huolellisesti
Rekrytoijat arvostavat sitä, että olet tutustunut yritykseen ja haettuun tehtävään huolellisesti. Se kertoo motivaatiostasi ja kiinnostuksestasi tehtävää kohtaan. Lue työpaikkailmoitus läpi ja varmista, että noudatat siinä annettuja ohjeita huolellisesti. Kannattaa muistaa, että lukija pyrkii löytämään hakemusten joukosta ne hakijat, joilla on tehtävän kannalta tarvittavaa osaamista. Muutama yleinen ohje on hyvä pitää mielessä:
- Lähetä hakemuksesi ilmoituksessa toivotulla tavalla. Jos sinua on pyydetty lähettämään hakemus sähköisen järjestelmän kautta, älä lähetä sitä erikseen sähköpostilla.
- Varmista, että kirjoitat hakemuksen oikealla kielellä. Jos toivottua kieltä ei ole erikseen mainittu ilmoituksessa, hakemus tulisi kirjoittaa samalla kielellä kuin työpaikkailmoitus.
- Noudata annettuja ohjeita myös tiedostomuodon osalta. Älä koskaan lähetä hakemustasi Word-dokumenttina. Hyvä yleissääntö on tallentaa työhakemus PDF-muodossa.
# 2 Hyvä työhakemus tukee CV:tä
Työhakemus ja CV ovat kaksi eri asiaa ja parhaimmillaan ne palvelevat rekrytoijaa eri tavoin. Hyvä työhakemus tukee CV:tä yhdistämällä CV:ssä esitellyn osaamisen haettavaan tehtävään. Työhakemus perustelee lukijalle selkeästi sen, miksi sinut tulisi valita tehtävään. CV:n ja hakemuksen yhtenäinen ulkoasu antaa lukijalle selkeän ja huolitellun kuvan sinusta ja jäät paremmin rekrytoijan mieleen.
# 3 Pidä työhakemus tiiviinä
Työhakemus kannattaa pitää tiiviinä, mielellään 1-2 sivun mittaisena. Ohjenuorana voit ajatella, että työhakemus on myyntipuhe sinusta henkilölle, joka ei tiedä sinusta vielä mitään. Rekrytoijat käyvät lukuisia hakemuksia läpi ja tarkoituksenasi on tarjota lukijalle lyhyt ja ytimekäs esittely itsestäsi. Muista siis pitää teksti helppolukuisena.
# 4 Erottaudu ja tuo mukaan persoonaasi
Työhakemus tarjoaa mahdollisuuden tuoda enemmän omaa persoonaa esiin. Rekrytoija muodostaa usein ensivaikutelmansa hakijasta juuri työhakemuksen perusteella. Raota persoonaasi myös työminän ulkopuolelle. Kerro esimerkiksi mitä harrastat ja miksi. Luo monipuolista kuvaa itsestäsi ja esitä vahvuutesi konkreettisin esimerkein. Voit myös kertoa, miten kollegasi tai ystäväsi kuvailevat sinua, ja miten vahvuutesi näkyvät päivittäisessä työssäsi.
# 5 Kohdenna työhakemus aina kyseiseen työpaikkaan
Työhakemusta kannattaa muokata kunkin hakemasi työpaikan mukaan. Hyvin kohdennetut hakemukset erottuvat joukosta. Sen sijaan, että lähetät saman hakemuksen kymmeniin eri paikkoihin, saat huomattavasti parempia tuloksia valitsemalla osaamiseesi sopivimmat työpaikat ja räätälöimällä työhakemuksesi ilmoituksessa esitettyjen vaatimusten mukaan. Lukija saa näin selville, että olet liikkeellä tosissasi ja kiinnostunut juuri tästä kyseisestä työpaikasta.
# 6 Kerro, mitä lisäarvoa voit tuoda yritykselle
Kerro työhakemuksessasi, mitä lisäarvoa juuri sinä tuot organisaatiolle omalla osaamisellasi. Painota erityisesti niitä osa-alueita, joista koet olevan hyötyä kyseisessä tehtävässä. Myös tässä on hyvä käyttää konkreettisia esimerkkejä, koska pelkkä adjektiivien luettelo ei kerro lukijalle vielä juuri mitään. Voit esimerkiksi käyttää lukuja apunasi, kun kerrot aikaisemmista saavutuksistasi: ”Olen viimeisen kolmen vuoden ajan ylittänyt vuosittaisen 50t€ myyntibudjettini.”
# 7 Osoita motivaatiosi
Työhakemuksessa on tärkeää kertoa, miksi haet juuri kyseiseen työhön. Sen lisäksi, että kerrot omasta asiantuntemuksestasi ja osaamisestasi, älä unohda perustella rekrytoijalle motivaatiotasi. Sopivan osaamisen lisäksi yritykset etsivät työntekijöitä, jotka ovat sitoutuneita itsensä ja työnantajansa toiminnan kehittämiseen. Kerro omista urasuunnitelmistasi ja siitä, miten näet kehittymisesi kyseisen yrityksen palveluksessa. Sen lisäksi että osoitat motivaatiosi hakemaasi työpaikkaa ja yritystä kohtaan, on hyvä kertoa myös siitä, mitkä asiat motivoivat sinua työssäsi.
# 8 Tarkista oikeinkirjoitus
Muista aina tarkistaa kaikki työnhakudokumenttisi ennen niiden lähettämistä. Kirjoitusvirheitä sisältävät työhakemukset eivät luo parasta mahdollista vaikutelmaa sinusta. Yksi hyvä keino välttää turhat virheet, on antaa jonkun toisen lukea hakemuksesi. Samalla voit saada ainakin yhden mielipiteen lisää siitä, millaisen kuvan lukija saa sinusta hakemuksesi perusteella. Oikeinkirjoitusasiat saattavat tuntua itsestäänselvyyksiltä, mutta kirjoitusvirheet hakudokumenteissa ovat yllättävän yleisiä rekrytoijan työssä.
Sen lisäksi, että etsit avoimia työpaikkoja eri työnhakukanavista, kannattaa aina miettiä myös avoimen hakemuksen tekoa. Mieti yrityksiä, joita arvostat ja joissa näkisit itsesi työskentelemässä tulevaisuudessa. Avoin hakemus on erinomainen tapa erottua ja erityisesti tuoda esiin oma motivaatio juuri kyseisessä yrityksessä työskentelyyn.
WeConin sivuilla voit tutustua avoimiin työpaikkoihin, jättää avoimen hakemuksen tai tilata työpaikkavahdin osoitteessa: https://wecon.fi/avoimet-tyopaikat/